Fordelene og ulempene med fri bruk av mobilradio
Mobilradioer kan bare kommunisere på bestemte, faste frekvenser som myndighetene har sagt alle kan bruke. Men da kan radiosignalene sendes bare med begrenset styrke; maks. 0,5 watt. Det vil begrense avstanden mellom dere som skal være i kontakt med hverandre. Det er også lagt inn begrensninger for å unngå forstyrrelser fra andre brukere, hva slags antenne man har og hvordan signalene oppfører seg. Målet med dette er at flest mulig kan bruke disse frekvensene uten å forstyrre eller bli forstyrret over litt avstand.
Fri bruk av mobilradio er derfor ypperlig for en liten gruppe i et begrenset område. Men dersom man skal snakke sammen over større avstander eller på andre frekvenser, har myndighetene rett og slett sperret for dette.
Mulighetene med fri bruk av mobilradio
- Rimelig og greit
- Egnet for en mindre gruppe mennesker
Ulempene med fri bruk av mobilradio
- Begrenset til et lite geografisk område
- Et begrenset antall kanaler
- Begrenset antall frekvenser
- Liten senderstyrke
- Mange av mobilradioene kan ikke programmeres til andre frekvenser
- Mange av mobilradioene til fri bruk kan ikke gjøres om til konsesjonsbelagt bruk.
Vil du unngå ulempene med fri bruk kan du vurdere konsesjonsbelagt bruk av mobilradio. Det handler om at vi søker myndighetene om tillatelse på dine vegne og du får tildelt gitte frekvenser. Da kan x- antall mobilradioer settes opp med kraftige sendere og mobilradioene kan programmeres slik at de blir skreddersydd til ditt formål.
Dersom du skulle trenger utvidet dekning eller skal bruke radio over et stort område, har vi selvsagt også løsninger for det.
Regler om bruk av mobilradio